1431332.jpg

Mörkö autoilee ja ottaa kantaa asioihin. Mörkö voi olla yllättävänkin lähellä, istua jopa omassa autossasi penkin ja ratin välissä. Mörkö taitaa aina joskus asua meissä jokaisessa, vaikka itse sitä ei kai aina huomaa...

Toinen asia mihin haluaisin kuvallani ottaa kantaa on tämä suomalainen ajotapa tuolla maantiellä. Miksi ei saa ajaa nopeusrajoitusten mukaan? Itse olen nyt talvirajoitusten aikaan useamman kerran joutunut tilanteeseen, jossa varsinkin rekka-autot - isokokoiset ja hyvätapaiset - painostavat edellä ajavaa henkilöautoa. Jos nopeusrajoitus on 80 ja tiedän aivan satavarmasti - tarkistettu on - ajavani noin 85 km tuntivauhtia voin olla melkoisen varma, että jossain vaiheessa nopeusrajoittimen yhdeksäänkymppiin nojaava rekka roikkuu puskurissa. Turha väittää, että ajan alinopeutta, sillä en varmasti aja alle kahdeksaakymppiä vaan aina hiukan yli, siis ylinopeutta. Tällainen puskuriin tarttuva rekka, jonka valotkin ovat samalla korkeidella kuin henkilöauton takalasi on talvikelillä suorastaan pelottava. Entä jos eteen tulee jotain yllättävää ja joudun jarruttamaan, jääkö minusta jäljelle muuta kuin kasa romua ja muisto vain?

Hurjimmalta tuntui, kun menin talvella iltahämärässä lähikaupunkiin ajaen samaa reilua kahdeksaakymppiä kuin koko muukin edelläni ajava letka. Takaani tuli iso lavettirekka, tyhjänä kylläkin, reipasta vauhtia. Rekka saavutti jonon ja minut sen jonon viimeisenä. Jäi roikkumaan taakseni alle auton mitan päähän puskuristani, jolloin muutaman kerran kevyesti vilautin jarruvaloja merkiksi tuolle kuskille. Ystävällinen rekkamiespä juuttui vielä tiukemmin puskuriini kiinni ja pistipä vielä pitkät päälle autoonsa, jotta paremmin näkisin ajaa. Silloin olisin kyllä mielelläni minäkin ottanut tuon mörön takapuskuriini.